Σάντρο Καμπάνια : «Σας αγάπησα»

«Σας αγάπησα»

campaniaΟ Σάντρο Καμπάνια με τον ερχομό του στην Ελλάδα έφερε μια νέα εποχή για την ελληνική υδατοσφαίριση και την εθνική ομάδα Ανδρών. Από την ανυποληψία και την περίοδο των τιμητικών συμμετοχών στις μεγάλες διοργανώσεις η εθνική ομάδα βρέθηκε στον αφρό της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης και στη διεκδίκηση μεταλλίων.

Για την πλειοψηφία των ανθρώπων του αθλήματος ο Ιταλός τεχνικός έβαλε νέες βάσεις στην ελληνική υδατοσφαίριση όχι μόνο σε θέματα τακτικής, προπονητικής και αποτελεσμάτων, αλλά πάνω απ’ όλα στη φιλοσοφία και τον τρόπο σκέψης παικτών και τεχνικών. Ο Αλεσάντρο Καμπάνια έπειτα από πεντέμισι χρόνια στο «τιμόνι» της εθνικής ομάδας επέστρεψε εκεί απ’ όπου μας ήρθε. Την εθνική ομάδα της πατρίδας του, την αγαπημένη του «σετεμπέλο» με την οποία είχε την τύχη να αναδειχθεί ως παίκτης ολυμπιονίκης στη Βαρκελώνη το 1992, έχοντας τεχνικό τον κορυφαίο των κορυφαίων, τον Κροάτη Ράτκο Ρούντιτς.

campagna2

Η ιταλική ομοσπονδία τον κάλεσε πίσω, του έκανε τετραετές πλάνο προκειμένου να βγάλει την εθνική ομάδα από το δικό της τέλμα και να την οδηγήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.

Οι ημέρες και τα έργα του στην Ελλάδα περιείχαν διάφορα κεφάλαια, άλλα ευχάριστα και άλλα άσχημα, αλλά όπως μας έλεγε χθες από τη Ρώμη ο Σικελός τεχνικός:

«Από την Ελλάδα έφυγα με τις καλύτερες αναμνήσεις. Λάθη έγιναν, αυτά είναι μέσα στη ζωή, αλλά οι όμορφες στιγμές ήταν πολύ πιο πολλές από τις άσχημες. Αγάπησα την Ελλάδα, τους ανθρώπους, τον τρόπο που ζείτε, είστε ζωντανός λαός και ό,τι κάνετε το κάνετε με πάθος. Δεν αφήνω κανέναν εχθρό πίσω μου. Ομως η ζωή συνεχίζεται. Η greece-water-polo-teamανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της εθνικής Ιταλίας ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να συμβεί τη συγκεκριμένη στιγμή. Επρεπε να πάρω αυτήν την απόφαση και για την οικογένειά μου, αλλά και για το σεβασμό και την εμπιστοσύνη που μου δείχνει η ιταλική ομοσπονδία. Ομως αυτή η απόφαση ήταν ένας μεγάλος πόνος και για εμένα, γιατί η Ελλάδα θα είναι βαθιά μέσα στην καρδιά μου».

«Ηθελα να χτίσω  από το μηδέν»
Το καλοκαίρι του 2008 από πλευράς αποτελεσμάτων ήταν το πιο φτωχό στη θητεία του στην εθνική ομάδα, με την απογοητευτική 11η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Μάλαγα και την εκτός αρχικών πλάνων έβδομη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

«Πιστέψτε με, ο αποκλεισμός της εθνικής ομάδας από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρώμης δεν έπαιξε κανένα μα κανένα ρόλο στην απόφασή μου. Εγώ ήθελα να έρθω ξανά πίσω και να αρχίσω ένα νέο κύκλο, να χτίσω την εθνική ομάδα πάλι από το μηδέν. Ελπίζω και θέλω κάποια στιγμή να επιστρέψω και να δουλέψω στην Ελλάδα, αλλά αυτήν τη φορά θα προτιμούσα σε σύλλογο» κατέληξε χαμογελώντας ο Σάντρο Καμπάνια.

36299844_0cb8d339d1«Η πιο σπουδαία εμπειρία της ζωής μου»

Το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μόντρεαλ, οι 4ες θέσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βαρκελώνης, αλλά και τα δύο χάλκινα μετάλλια ήταν οι πιο σημαντικοί σταθμοί της πορείας του Αλεσάντρο Καμπάνια.

«Πράγματι πώς μπορώ να ξεχάσω την ατμόσφαιρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το μετάλλιο στο Μόντρεαλ ή την πίεση στο προολυμπιακό της Οραντέα. Κάθε χρονιά ήταν καλή, αλλά για εμένα η πιο σημαντική ήταν το 2006, όταν με εννέα νέους παίκτες πήραμε την 6η θέση. Ακόμα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, που δεν είχαμε το ποθητό αποτέλεσμα, η β’ φάση ήταν ένα καλό σημάδι, ήταν το σημείο που οι παίκτες δεν τα παράτησαν και έδειξαν τις καλές σχέσεις που υπήρχαν στην ομάδα. Η παρουσία μου στην εθνική ομάδα της Ελλάδας ήταν η μεγαλύτερη εμπειρία της ζωής μου. Τώρα νιώθω πιο σοφός, νιώθω καλύτερος προπονητής, έμαθα πιο πολύ τον εαυτό μου, έκανα πολλούς φίλους, έμαθα να ξεχωρίζω φιλίες».

Η επόμενη ημέρα βρίσκει την εθνική ομάδα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η κολυμβητική ομοσπονδία έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι οι επίσημες ανακοινώσεις για τη διάδοχη κατάσταση για τον προπονητή θα γίνουν από τον Ιανουάριο, αλλά το πισωγύρισμα καιροφυλακτεί.

«Ελπίζω ότι κάποιοι από τους βασικούς παίκτες που ήταν στην Εθνική θα ήταν καλό να μείνουν και να βοηθήσουν την εθνική ομάδα. Σαφώς και έχει μέλλον η Εθνική Ελλάδας, πρέπει να εμπιστευτείτε τα νέα παιδιά. Μπορεί μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μόντρεαλ να υπήρξαν προβλήματα, με την επιθυμία κάποιων βασικών παικτών να πάρουν μια ανάσα από την εθνική ομάδα, αλλά μας δόθηκε η καλύτερη ευκαιρία να φέρουμε στις τάξεις της ομάδας νέους παίκτες, με τους οποίους δουλέψαμε αυτά τα δύο τελευταία χρόνια. Αυτό για εμένα είναι εξίσου σημαντικό με τις επιτυχίες ή το μετάλλιο του 2005 στον Καναδά. Πολλά και παρόμοια είναι τα θέματα που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσω και εδώ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι εδώ και χρόνια η ιταλική υδατοσφαίριση δεν παράγει σπουδαίους παίκτες και γι’ αυτό δεν φταίει μόνο η παρουσία πολλών σημαντικών παικτών από το εξωτερικό στο πρωτάθλημα. Είναι ότι τα τελευταία χρόνια δεν έγινε καλή δουλειά στις πιο μικρές κατηγορίες και όλα αυτά φάνηκαν στα αποτελέσματα της εθνικής ομάδας των Ανδρών. Το πρώτο που πρέπει να κάνω είναι να τους δώσω να καταλάβουν ότι πρώτα απ’ όλα πρέπει να οργανωθούμε σε αυτό το κομμάτι».

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΖΑΝΗΣ

http://www.goalday.gr/article.asp?catid=10551&subid=2&tag=7854&pubid=1498584

Ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Δημήτρης Διαθεσόπουλος, προέβη στην παρακάτω δήλωση:

diathesopoulos-1«Το 2004 και το 2008, έκλεισαν δύο μεγάλοι κύκλοι για την ελληνική υδατοσφαίριση. Με τις επιτυχίες και αποτυχίες της.

Στο χρονικό διάστημα αυτό, τις τύχες της Εθνικής μας ομάδας των Ανδρών, είχε ο Σάντρο Καμπάνια, που ήδη είναι ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής ομάδας της Ιταλίας, εδώ και λίγες ημέρες.

Ως Πρόεδρος της ΚΟΕ θέλω να δηλώσω ότι τα περίπου 6 χρόνια της συνεργασίας Ομοσπονδίας – Καμπάνια, ήταν ανέφελα, άριστης συνεργασίας και εξαιρετικών σχέσεων.

Ο Καμπάνια έδωσε στην ελληνική υδατοσφαίριση όλη του την εμπειρία και γνώση που απέκτησε ως υδατοσφαιριστής και στη συνέχεια ως προπονητής, με τεράστιες διεθνείς επιτυχίες.

Μας αγάπησε , ο Σάντρο και τον αγαπήσαμε. Ήλθε σαν φίλος και έφυγε σαν ένα μέλος της οικογένειας της ελληνικής υδατοσφαίρισης.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, των συζητήσεων και όλων των ενεργειών του, με την Ιταλική Ομοσπονδία, μας καθιστούσε κοινωνούς.

Ο Σάντρο, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, δεν είχε ουδεμία νομική και ηθική δέσμευση με την ΚΟΕ. Ήταν ελεύθερος, από κάθε άποψη, να διαπραγματευτεί με τον οιονδήποτε για το μέλλον και την καριέρα του.

Η σημερινή κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα και στην ελληνική υδατοσφαίριση ειδικότερα, επέβαλλε στην ΚΟΕ να αντιμετωπίσει το θέμα των ομοσπονδιακών τεχνικών της υδατοσφαίρισης σε απώτερο χρόνο.

Από καρδιάς, εύχομαι στο φίλο και επί σειρά ετών συνεργάτη της ΚΟΕ και δικό μου, Σάντρο Καμπάνια, πολλές επιτυχίες στο μέλλον και ειδικά τώρα που επέστρεψε στην κοιτίδα του, που τον ανέδειξε σαν μεγάλο υδατοσφαιριστή και πολύ σημαντικό προπονητή».

Δημήτρης Διαθεσόπουλος

Πρόεδρος της Κ.Ο.Ε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close