Ατομα »Μοναδικα» της Υδατοσφαίρισης που ξεχώρισαν & ξεχωρίζουν

  • Μάκης Μικέδης

makis Mikedis

more … go to >>>> http://picasaweb.google.gr/waterpolo.paok/MakisMikedis

Ποιος είναι ο μάνατζερ που στα 16 του χρόνια, σκαλίζοντας διάφορα χαρτιά στο συρτάρι της μητέρας του,
άρχισε να ανακαλύπτει τη… «γλυκιά» γοητεία των μετοχών
«Αν πάει ο Σπύρος, ξεκινά μια καλή περίοδος. Είναι γουρλής αυτός». Μόλις το όνομα του Σπύρου Καπράλου ακούστηκε για τη θέση του προέδρου του Χρηματιστηρίου, εκείνοι που τον γνώριζαν καλά αναστέναξαν με ανακούφιση.

Άλλωστε πάντα θεωρούνταν γουρλής, από τα χρόνια που έπαιζε πόλο στον Ολυμπιακό μέχρι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996, όπου ως αρχηγός της αποστολής στην Ατλάντα επέστρεψε με 8 συνολικά μετάλλια, βάζοντας τη χώρα σε μια άλλη τροχιά.

Κάπως έτσι έπραξε και με το Χρηματιστήριο, το οποίο φαίνεται πλέον να ζει «δοξασμένες» μέρες του παρελθόντος.
Η σχέση του Σπ. Καπράλου με το Χρηματιστήριο βέβαια κρατά πολλά χρόνια και έχει την αφετηρία της πίσω, στα τέλη του 1971. Τότε που εκείνος ήταν πιτσιρικάς. Μόλις είχε κλείσει τα δεκαέξι του. Μαθητής στο Κολλέγιο Αθηνών, σκαλίζοντας διάφορα χαρτιά στο συρτάρι της μητέρας του, άρχισε να ανακαλύπτει τη… «γλυκιά γοητεία» των μετοχών. Σιγά-σιγά μπήκε στο νόημα και, χωρίς να πει τίποτε στους γονείς του χρησιμοποιούσε το χαρτζιλίκι που μάζευε επιμελώς για επενδύσεις στη Σοφοκλέους. Πήγαινε ο ίδιος στον «ναό του χρήματος» και έκανε σποραδικές αγοραπωλησίες. Το 1972 οι επισκέψεις του μικρού έγιναν πιο συχνές. Άλλωστε, εκείνη τη χρονιά το κοινό του Χρηματιστηρίου πολλαπλασιάστηκε, μαγνητισμένο από τη φρενήρη άνοδο των τιμών. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το 1972 ο Γενικός Δείκτης ανέβηκε κατά 207%. Ο πιτσιρικάς τρύπωνε ανάμεσα στον πολύ κόσμο που έφτανε καθημερινά στο Χρηματιστήριο και με τη σειρά του έψαχνε να βάλει το «κομπόδεμά» του σε νεοεισηγμένες εταιρείες, κατά κύριο λόγο. Κρατούσε μάλιστα και ένα τετραδιάκι, όπου σημείωνε όλες τις κινήσεις του στη Σοφοκλέους. Πουλούσε δε στην πρώτη ευκαιρία, κατοχυρώνοντας τα κέρδη του. Όταν οι γονείς του τού ζήτησαν εξηγήσεις για τα έξτρα έσοδά του, τους αποκάλυψε το «μυστικό».
Εκείνος ο πιτσιρικάς, που γνώρισε τη Σοφοκλέους στις αρχές της δεκαετίας του ’70, είναι ο σημερινός πρόεδρος του Χρηματιστηρίου. Ανέλαβε τα διοικητικά ηνία μόλις ολοκλήρωσε την επίσης επιτυχημένη τη θητεία του ως γενικός γραμματέας των Ολυμπιακών Αγώνων. Σε ηλικία 52 χρόνων, ο πρόεδρος του Χ.Α. βρίσκεται απέναντι σε μια νέα πρόκληση στην επαγγελματική του καριέρα ως τεχνοκράτης. «Κριτήριο για μένα είναι οι γρήγορες αποφάσεις και οι ταχύτατες ενέργειες», λέει ο ίδιος πολύ συχνά περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει.
O Σπύρος Καπράλος, αφού τελείωσε το Οικονομικό της Νομικής πήγε για ΜΒΑ στη Γαλλία, στο Insat, ένα σχολείο ειδικό για business. Εν συνεχεία εργάστηκε επί 10 περίπου χρόνια (ένα στη Γαλλία, τρία στη Νέα Υόρκη, δύο στην Ελλάδα, τρία στο Λονδίνο και την Ιταλία) στην αμερικανική τράπεζα Banker Trust, που ήταν μεταξύ των επτά μεγαλυτέρων στις ΗΠΑ – πρόσφατα αγοράστηκε από την Deutsche Bank.
Είναι γιος του ιδιοκτήτη της εισηγμένης εταιρείας Ξυλεμπορία Ιωάννη Καπράλου, εξάδελφος του Θωμά Λαναρά, συγγενής του Μηνά Ευφραίμογλου και του ευρωβουλευτή Ιωάννη Βαρβιτσιώτη.
Συγγενική σχέση έχει, επίσης, με τον δικηγόρο Τρύφωνα Κουταλίδη, ο οποίος τον στεφάνωσε. Από τον γάμο του ο Σπύρος Καπράλος έχει μια κόρη (σήμερα είναι 22 ετών), ενώ με τη σύζυγό του οι δρόμοι τους έχουν πλέον χωρίσει.
Στο παρελθόν είχε συνεργαστεί επιχειρηματικά και με τον Σωκράτη Κόκκαλη (στην Ήπειρος ΑΕΒΕ).
Ο κ. Καπράλος δεν το κρύβει ότι είναι «βαμμένος κόκκινος».
Άλλωστε, επί σειρά ετών μεγαλούργησε με τα χρώματα του Ολυμπιακού ως αθλητής στην κολύμβηση και στο πόλο. Σημαντικές διακρίσεις είχε και με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδος. Σταμάτησε το πόλο σε πολύ μικρή ηλικία (μόλις 29 ετών), αμέσως μετά την Ολυμπιάδα του 1984, έχοντας προλάβει να γράψει το «κοντέρ» του 154 συμμετοχές στην εθνική ομάδα και συμμετοχή σε δύο Ολυμπιάδες ως αθλητής. Μπορεί να σταμάτησε, εν τούτοις δεν έφυγε από τον αθλητισμό, το αντίθετο μάλιστα τον υπηρέτησε από άλλη θέση.
Όταν ο πρόεδρος του Χ.Α. καλείται να σχολιάσει την καλή πορεία του Χρηματιστηρίου προτιμά να κρατά χαμηλούς τόνους. Στόχος του άλλωστε είναι να πείσει τους επενδυτές του 1999 να επιστρέψουν στην «αγορά».
Όπως εξηγεί πολύ συχνά σε συζητήσεις του, το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελληνική κεφαλαιαγορά είναι η έλλειψη παιδείας που έχουν οι επενδυτές, ενώ θεωρεί ότι όλοι θα πρέπει να συμβάλλουν ώστε αυτό να διορθωθεί στον βαθμό που κάτι τέτοιο είναι εφικτό. «Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που όλοι λένε -από τον περιπτερά μέχρι και τον δημοσιογράφο- τη φράση “παίζω στο Χρηματιστήριο ή παίζω την τάδε μετοχή”. Αυτό είναι λάθος νοοτροπία. Το Χρηματιστήριο είναι μία εναλλακτική μορφή επένδυσης και όποιος τη χειριστεί σωστά θα βγει κερδισμένος».

  • ένα ρέκβιεμ για τον Νώντα Σαμαρτζίδη.

Λένε, πως ο Θεός, τους καλούς τους παίρνει γρήγορα κοντά του. Και τον Νώντα, τον πήρε πολύ γρήγορα. Έζησε όμως αυτά τα 31 χρόνια, έντονα, επεισοδιακά, δυνατά, βιαστικά… Έτσι έντονα όμως, χαράχτηκε και στις ψυχές μας, τις μνήμες, τις ζωές και τις καρδίες μας, και μέχρι σήμερα, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξής μας.

Βασίλης Σκουντής – Sportime

Ενα ρέκβιεμ για τον Νώντα
24/2/2007
Ο Επαμεινώνδας των Θηβών ήταν ειλικρινής, ανιδιοτελής, ανδρείος και άφοβος.
Οταν επιχείρησε να καταλάβει τη Σπάρτη, στη γέφυρα του Ευρώτα, ο Αγησίλαος υποκλίθηκε με θαυμασμό ενώπιόν του: «Ω, συ άνδρα, των μεγάλων έργων».
Αργότερα ο Ρωμαίος Κικέρων τον χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο άνδρα που είχε αναδείξει ποτέ η Ελλάδα…
Στα… highlights της 58χρονης ζωής του μνημονεύονται ο ηρωισμός με τον οποίο έσωσε τη ζωή του τραυματία φίλου του Πελοπίδα, η επινόηση της «λοξής φάλαγγας» και οι επικές νίκες του επί των Λακεδαιμονίων και των λοιπών συνασπισμένων Ελλήνων στα Λεύκτρα και στη Μαντινεία.
Στη μάχη της Μαντινείας ο ηγέτης της Θήβας τραυματίστηκε βαριά από δόρυ κι όταν του ανήγγειλαν τη νίκη, τότε το έβγαλε από την πληγή και ξεψύχησε ευτυχισμένος…
Λίγο προτού αφήσει την τελευταία πνοή του πρόλαβε να πει τρεις κουβέντες. Η πρώτη ότι «αφήνω δύο αθάνατες θυγατέρες, τις νίκες στα Λεύκτρα και στη Μαντινεία».
Η δεύτερη ότι «έζησα αρκετά». Και η τρίτη ότι «πεθαίνω ανίκητος».
Ο Επαμεινώνδας των Σερρών ήταν tale quale ο εκ Θηβών. Ντόμπρος, αγνός, γενναίος και ατρόμητος σε όλες τις μάχες. Αληθινός μάγκας μιας άλλης εποχής…
Οταν έφυγε, άφησε πίσω του μια μεγάλη νίκη: το τελευταίο (πριν από το περσινό) πρωτάθλημα του Εθνικού, που έμεινε στοιχειωμένο δώδεκα χρόνια και γι’ αυτό του το αφιέρωσαν τον περασμένο Μάιο ο Βλοντάκης, ο Κοκκινάκης και ο Μάζης…
Δεν έζησε αρκετά, όμως. Τον κατάπιε το νερό στα 31 του χρόνια…
Θαρρώ πως μολονότι γνώρισε ήττες στο γουότερ πόλο, στην πραγματικότητα πέθανε ανίκητος…
Αλλά τώρα που το σκέπτομαι καλύτερα, το ρήμα της προηγούμενης πρότασης πρέπει να διαγραφεί: ο Νώντας δεν πέθανε.
Ο Σαμαρτζίδης απλώς κρύφτηκε εκείνο το απόγευμα στο βυθό της Παλαιάς Επιδαύρου και συνεχίζει να παίζει γουότερ πόλο με τους δράκους, τις νεράιδες και τα υπόλοιπα όντα της αγαπημένης του θάλασσας…
Ο Νώντας απλώς λείπει. Κι επειδή λείπει, κάθε χρόνο η Ελληνική Κολυμβητική Ομοσπονδία διοργανώνει ένα τουρνουά με το όνομά του.
Το Σαμαρτζίδης Cup του 2007 με τη συμμετοχή των εθνικών ομάδων ανδρών της Ελλάδας, της Σερβίας, της Ισπανίας και της Ρωσίας άρχισε χθες, συνεχίζεται σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο στο παλιό άντρο του Νώντα: στο κολυμβητήριο του Πειραιά.
Σε εκείνα τα νερά που τα εξουσίαζε με όλο το κορμί του, όπως ο Ποσειδώνας τα διαφέντευε με την τρίαινά του…
Ο Νώντας δεν ήταν ο πιο δυνατός παίκτης που εμφανίστηκε στα χρονικά της ελληνικής υδατοσφαίρισης. Ηταν ο πιο δυνατός αθλητής στη σύγχρονη ελληνική ιστορία!
Μάλλον ο πιο δυνατός, μαζί με τον παλαιστή Γιώργο Ποζίδη…
Το κορμί του ήταν σκέτο άγαλμα. Τεράστια πλάτη, μικρή μέση, χέρια σαν κουπιά και τετρακέφαλοι βγαλμένοι από τα τετράδια της ιχνογραφίας!
Βούταγε στην πισίνα, πήγαινε με μέση και πόδια πεταλούδας και πρόφταινε εκείνους που κολυμπούσαν έξω με χεριές και ποδιές του ελεύθερου!
Τους προλάβαινε και τους έπαιρνε την μπάλα μέχρι να πουν κύμινο!
Ο Σαμαρτζίδης είχε υπερφυσική δύναμη, αλλά πάνω απ’ όλα μεγάλη ψυχή. Επίσης αγνοούσε τον κίνδυνο και δεν τον έσκιαζε φοβέρα καμιά…
Στους τελικούς του ’94 κάποιος οπαδός του Ολυμπιακού τον έβρισε. Ο Νώντας, που εκείνη τη στιγμή καθόταν στον πάγκο, πέταξε το μπουρνούζι και σκαρφάλωσε σαν αγριόγατα από την τσιμεντένια κολόνα στην εξέδρα.
Για ένα λεπτό πλακωνόταν μόνος του με εκατό άτομα. Ορμούσαν πάνω του τα… στίφη και όχι μόνο τα απέκρουε, αλλά βάραγε κιόλας στο ψαχνό.
Δύο χρόνια αργότερα, στον τελευταίο τελικό της καριέρας του (πάλι με τον Ολυμπιακό), πήγε να μαρκάρει τον Γιαννόπουλο στην περιφέρεια και πάνω στις χεριές τού έριξε μια μπουνιά και του κατέβασε ολόκληρη τη μούρη!
Στον πυθμένα του κολυμβητηρίου του Πειραιά πρέπει να βρίσκεται ακόμη ένα ρουθούνι του Κυριάκου!
Μερικά χρόνια νωρίτερα, σε ένα ματς του Αρη με τη Χίο στο Ιλίσιο Κολυμβητήριο, εξελίχθηκε μια από τις πιο συναρπαστικές φάσεις στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος.
Και μια από τις πιο brutal! O Νώντας σούταρε τόσο δυνατά από τα έξι μέτρα, που ο Χιώτης τερματοφύλακας, Νίκος Χριστοφορίδης, στην προσπάθειά του να αποκρούσει έπαθε εξάρθρωμα σε ολόκληρο το χέρι…
Τον συνάντησα πριν από λίγο καιρό και μου είπε ότι, όταν πιάνουν τα κρύα, τον πονάει ακόμη! Ευτυχώς είναι γιατρός και ξέρει τι αλοιφές να βάζει!
Ο Νώντας ήταν ταύρος και δεν ορρωδούσε προ μηδενός! Είχε αναγάγει το vivere pericolosamente σε επιστήμη από πιτσιρικάς που άρχισε να κολυμπάει στον Αρη Θεσσαλονίκης…
Κι από τότε που άφηνε τους φίλους του να τρώνε τη σκόνη του στις κόντρες με τις μηχανές!
Η κακιά ώρα στην Επίδαυρο, το τελευταίο πέναλτι και το κόστος μιας φιλίας…
Υπερεκτιμούσε γενικώς τη δύναμη και όλες τις υπερφυσικές ικανότητές του. Δεν τον είχαν προδώσει ποτέ, αλλά ήρθε εκείνη η κακιά ώρα…
Στις 22 Ιουνίου 1996 ο Νώντας πήρε τη γυναίκα του (επίσης πολίστρια του Εθνικού) Ντίνα και ένα φιλικό ζευγάρι τους και πήγαν εκδρομή στην Αργοναυπλία…
Του άρεσαν εκείνα τα νερά του Νώντα και βουτούσε συχνά με τις μπουκάλες και το ψαροντούφεκό του…
Εκείνη τη μέρα τα νερά τον κράτησαν κάτω. Μάταια η Ντίνα, ο Νίκος Ξυλούρης και η (επίσης πολίστρια και τώρα δημοσιογράφος) Δώρα Ιωαννίδου τον περίμεναν να αναδυθεί…
Ο Σαμαρτζίδης τούς… έστησε κι έμεινε εκεί για να ανακαλύψει τον υδάτινο κόσμο που λάτρευε…
Μια ζωή πήγαινε με τη βελόνα στο κόκκινο. Μέσα κι έξω από το νερό. Ηταν απρόβλεπτος και ικανός να αναποδογυρίσει τον κόσμο και να τα βάλει με πενήντα λιοντάρια κι άλλους τόσους ελέφαντες, αν αισθανόταν ότι τον πειράζουν…
Αυθόρμητος, έλεγε πάντοτε αυτό που σκεπτόταν και πίστευε, χωρίς να υπολογίζει το κόστος. Γι’ αυτό, όσοι δεν μπορούσαν να κατανοήσουν το σκεπτικό του ή να αποδεχτούν την αγνότητά του, τον έλεγαν κυκλοθυμικό.
Στην πραγματικότητα ήταν ο εαυτός του. Ο Νώντας…
Με τον Αρη ο Σαμαρτζίδης κατέκτησε πέντε χρυσά μετάλλια στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα κολύμβησης και έπαιξε σε έναν τελικό Κυπέλλου.
Με τον Εθνικό πανηγύρισε δύο πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα Ελλάδος, εικονογραφώντας το πιο συγκλονιστικό θρίλερ στα χρονικά του αθλήματος: τον τρίτο τελικό του ’94, όταν μετά την κανονική διάρκεια και την παράταση ευστόχησε στο τελευταίο πέναλτι.
Στο τελευταίο του Εθνικού, γιατί το τελευταίο του Ολυμπιακού (Χατζής) το απέκρουσε ο Πάτρας.
Για δέκα χρόνια ο Σαμαρτζίδης αποτελούσε έναν από τους βασικότερους πυλώνες του ελληνικού πόλο. Κληρονόμησε από τον Σταθάκη το σκουφάκι με το Νο 3 και το κουμάντο του Εθνικού και από τον Γιαννόπουλο το αρχηγιλίκι στην Εθνική ομάδα.
Ο Νώντας έπαιξε 319 φορές στην Εθνική και συμμετείχε σε δύο Ολυμπιακά Τουρνουά (1988, 1992), δύο Παγκόσμια Πρωταθλήματα (1991, 1994), δύο Παγκόσμια Κύπελλα (1987, 193) και τέσσερα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (1987, 1991, 1993, 1995).
Η καριέρα του στην Εθνική διακόπηκε πρόωρα, άδοξα και άδικα το 1995, στη Βιέννη. Ο συμπαίκτης και αδερφικός φίλος του Θοδωρής Καλακόνας αρρώστησε και διακομίστηκε στο νοσοκομείο.
Ο Νώντας ζήτησε άδεια από τον αρχηγό της αποστολής για να φύγει από το ξενοδοχείο και να επισκεφτεί τον Καλακόνα. Για έναν αδιευκρίνιστο λόγο, ο Δημήτρης Σαρακατσάνης δεν του το επέτρεψε…
Ο Σαμαρτζίδης έκανε αυτό που όριζε η καρδιά του και το πλήρωσε με αποκλεισμό από την ομάδα, μεσούντος του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Παρέμεινε στη Βιέννη θεατής…
Προτίμησε να ρισκάρει μια καριέρα για να σώσει (όπως ο Επαμεινώνδα των Θηβών με τον Πελοπίδα) μια φιλία. Εχασε το σκουφάκι του στην Εθνική, αλλά κέρδισε την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπειά του.
Στο μνήμα του αρχαίου Επαμεινώνδα έβαλαν μια περικεφαλαία και μια ασπίδα που απεικόνιζε το δράκοντα…
Στο δικό του, άφησαν το σκουφάκι με το Νο 3 και μια μπάλα του γουότερ πόλο.

Αν έγραφαν κάτι, πέρα από το όνομά του, θα έφτανε μια λέξη: ελεύθερος!

Βασίλης Σκουντής

Βιογραφία

ΑΡΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ & ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ο Νώντας, γεννήθηκε στις Σέρρες, στις 9 Σεπτεμβρίου 1965.
Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου η πρώτη του αθλητική διαδρομή, διαγράφεται στον Άρη Θεσσαλονίκης.
Ξεκινά από τα κολυμβητικά τμήματα του συλλόγου και καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, κατακτά 5 χρυσά μετάλλια στο ελεύθερο. Χαρακτηρίζεται για την ταχύτητα του σαν κολυμβητής, όμως σύντομα ξεχωρίζει και μεταπηδά στο τμήμα του πόλο.
Η μαχητικότητα και το πηγαίο ταλέντο του δεν αργούν να τον χρίσουν πρωταγωνιστή και κατακτά τους πρώτους τίτλους του σαν πολίστας το 1982 και 1983 στρεφόμενος πρωταθλητής Ελλάδος στις κατηγορίες των Νέων και των Εφήβων.
Το 1986 συναντά σαν αντίπαλο, την μετέπειτα μεγάλη του αγάπη, τον Εθνικό, σε έναν τελικό Κυπέλλου όπου ο Άρης ηττάται με 9-7 αλλά ο Σαμαρτζίδης κλέβει την παράσταση και τραβά πάνω του όλα τα βλέμματα.Έτσι, έναν μόλις χρόνο μετά, αποφασίζεται η μεταγραφή του στον Αυτοκράτορα του αθλήματος, τον Εθνικό Πειραιά.
Οι δρόμοι τους δεν θα χωρίσουν ποτέ, και η αγάπη που θα αναπτυχθεί μεταξύ τους θα είναι δυνατή, αποσοβώντας έτσι όλες τις «σειρήνες» τόσο από το εξωτερικό όσο και από τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες, που βλέπουν στο πρόσωπό του τον ιδανικό ηγέτη, την ήρεμη δύναμη.Με τον Εθνικό, κατακτά δυο πρωταθλήματα Ελλάδος, το 1988 και το 1994 και δυο Κύπελλα Ελλάδος, το 1988 και το 1991. Το 1988 είναι πρώτος σκόρερ και αποτελεί τον φυσικό ηγέτη του Εθνικού σ’ όλη του τη διαδρομή.

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Το κεφάλαιο «Εθνική Ομάδα» για τον Νώντα ίσως να είναι και εκείνο που πονά πιο πολύ καθώς «κρύβει» πίσω του στοιχεία από τον έντονο χαρακτήρα του, αλλά και μελανές μνήμες που όλοι λίγο πολύ θα θέλαμε να ξεχάσουμε.Ο Νώντας φόρεσε το σκουφάκι της Εθνικής ομάδας 319 φορές, και έλαβε μέρος σε:

– 2 Ολυμπιάδες, στην Σεούλ το 1988 και στην Βαρκελώνη το 1992
– 2 Παγκόσμια Πρωταθλήματα, το 1991 στο Περθ και το 1994 στη Ρώμη
– 4 Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, το 1987 στο Στρασβούργο, το 1991 στην Αθήνα, το 1993 στο Σέφιλντ και το 1995 στη Βιέννη
Αποτέλεσε βασικό στέλεχος της Εθνικής ομάδας και από το 1994 μετά την αποχώρηση του Γιώργου Μαυρωτά, ήταν αρχηγός της.Ατυχείς συγκυρίες έφεραν την δωδεκάμηνη τιμωρία του από την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος κι έτσι βρέθηκε εκτός της Εθνικής μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Βιέννης.Αγάπησε και δόθηκε στην Εθνική ομάδα όσο πουθενά αλλού. Είχε όνειρα και φιλοδοξίες για το μέλλον αυτής της ομάδας και πίστευε ότι μπορεί να αποτελέσει πηγή επιτυχιών και σημαντικών αποτελεσμάτων.
Ακόμα και μετά την τιμωρία του από την ΕΚΟΦ παρακολουθούσε στενά τα δρώμενα, και αγωνιούσε για την επιτυχία της Εθνικής ομάδας στην επερχόμενη Ολυμπιάδα της Ατλάντα.Μια Ολυμπιάδα που δεν πρόλαβε να δει, και η Εθνική μας ομάδα έδωσε τον καλύτερό της εαυτό καταλαμβάνοντας την έκτη θέση, την οποία αφιέρωσαν στον Νώντα.

Αρης Θεσσαλονικης

Τα πρώτα βήματα έγιναν στο ιστορικό σωματείο του Άρη Θεσσαλονίκης, οπότε και στέφθηκε
πρωταθλητής Ελλάδος στις κατηγορίες εφήβων και νέων το 1982 και 1983.

Εθνικη ΟμαδαΗ Εθνική Ομάδα αποτέλεσε ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον Νώντα.
Μια από τις μεγάλες του αγάπες και αδυναμίες, κι όπως συμβαίνει συνήθως, οι μεγάλες μας αγάπες είναι που μας πληγώνουν πιο πολύ.

Με προπονητή τον Νίκο Αναγνωστόπουλο και βοηθό προπονητή τον Γιώργο Κατσούλη.

Αγκαλιά με τους αγαπημένους του συμπαίκτες από τον Εθνικό, Σωτήρη Σταθάκη και Φίλιππο Καϊάφα.

Posted by Picasa Με προπονητή τον Μίλε Νάκιτς.

Double 1988 – Εθνικός Πειραιά

Από την εφημερίδα «Τα Νεα» – Οι πρώτοι τίτλοι του με το σκουφάκι του Εθνικού Πειραιά.

Θοδωρής Μουστακαρίας, Πέτερ Ρούσουραν, δύο άνθρωποι «σταθμός» στην ζωή του. Διαδέχτηκε τον Μουστακαρία στην αρχηγεία του Εθνικού ενώ από ο Ρούσουραν παρέμεινε ο πλέον αγαπημένος του προπονητής.

Αντώνης Αρώνης, Θοδωρής Μουστακαρίας, Πέτερ Ρούσουραν, φίλαθλοι του Εθνικού, με έκδηλη τη χαρά στα πρόσωπά τους.

Posted by Picasa

Το τέλος μιας ονειρικής χρονιάς για τους ανθρώπους του Εθνικού Πειραιά.

Πρωτάθλημα 1994 – Εθνικός Πειραιά

Το τελευταίο του Πρωτάθλημα Ελλάδος, το πανηγύρισε σαν να ήξερε ότι ήταν και το τελευταίο.
Με προπονητή τον Κούλη Ιωσιφίδη, και σπουδαίους συμπαίκτες όπως ο Πάτρας, ο Καϊάφας, ο Μουστακαρίας, ο Μαχαίρας, ο Καλακώνας, ο Κεχαγιάς, ο Κουρτίδης, ο Βούλγαρης, αλλά και οι «μικροί» τότε Στελλάτος και Μπλάνης.

Η παραδοσιακή βουτιά στην πισίνα μετά την στέψη.


Με τον Βαγγέλη Πάτρα, και τον δεύτερο πατέρα του, Μιχάλη Παπαηλιάδη.
Posted by PicasaPosted by PicasaPosted by Picasa

Αυτά τα επινείκια είχαν κρατήσει μέρες.. κι έμελλε να ήταν και τα τελευταία της καριέρας του.

Δημοσιεύματα 22/06/96 – 24/06/96

Έμοιαζε με την πιο κακόγουστη φάρσα που θα μπορούσε να σκαρφιστεί κανείς.
Δεν υπήρχαν λόγια, δεν υπάρχουν λόγια..
Πόνος βουβός, πόνος που κανείς δεν μπορούσε να αντέξει για ένα «αντίο» που κανείς δεν ήταν έτοιμος να πεί.
Posted by Picasa

Πρωταθλημα 2006 – Δημοσιευματα – Αφιερωσεις

Λίγες μέρες πριν κλείσουν δέκα ολόκληρα χρόνια από το χαμό του Νώντα, οι φίλοι του, οι συμπαίκτες του, οι άνθρωποι που πραγματικά δεν τον ξέχασαν και τον έκαναν κομμάτι της ζωής και της καθημερινότητάς τους, του έκαναν το σπουδαιότερο δώρο.
Έδειξαν πως όταν κάποιον τον έχεις αγαπήσει πραγματικά, δεν τον ξεχνάς, όσα χρόνια κι αν περάσουν, και τον Νώντα, δεν τον ξέχασε κανείς!

Posted by PicasaPosted by Picasa

Συγκηνητικά τα λόγια των παικτών του Εθνικού μετά την κατάκτηση του 37ου τίτλου για τον Αυτοκράτορα.

Tuesday, May 23, 2006

Προσωπικές Στιγμές

Σε φωτογράφιση για την εφημερίδα Sportime.

Η δεύτερη αγάπη του ήταν το Basket, και δεν έχανε ευκαιρία να το δείχνει.

Στην Σεούλ, ήταν η πρώτη Ολυμπιάδα που έλαβε μέρος, σε μια χρονία που τον έβρισκε νικήτή σε όλα. Πρωταθλητής Ελλάδος με τον Εθνικό Πειραιά και πρώτος σκόρερ του Πρωταθλήματος.

Με τον Λάμπρο Κωνσταντόπουλο, Πρόεδρο της ΕΚΟΦ το 1994, στην Ρώμη στις 09/09 οπότε και γίορταζε τα γενέθλια του.

Posted by Picasa Την ημέρα του γάμου του στις 03/12/95

2 σκέψεις σχετικά με το “Ατομα »Μοναδικα» της Υδατοσφαίρισης που ξεχώρισαν & ξεχωρίζουν

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close